T. 0547 - 363035
E-mail: klik hier

Vernieuwen

De oude rietlaag wordt verwijderd, de dakconstructie eventueel gerepareerd en/of aangepast en er wordt een nieuw rietdek aangebracht. Het dak gaat weer 25 tot 45 jaar mee.
Er zijn twee soorten rieten daken:

  • Open constructie
  • Gesloten constructie

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Er moet vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Het rietpakket doet hier in de praktijk niet mee als isolerend pakket.

Het "open" karakter van het rietendak is ook van de binnenkant waar te nemen. Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, minder comfort (tocht) en stof met zich mee brengt, gaat de voorkeur in toenemende mate uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie. (schroefdak)
 
Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Het plaatmateriaal (van 19 mm dikte i.v.m. de schroeflengte) kan bestaan uit; multiplex, OSB-plaat, Spaanplaat V131 verlijmd (het groene spaanplaat) underlayment etc. De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. De woning is tochtdicht.Er is een harde scheiding tussen binnen en buiten. Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstal verzekering.

U kunt altijd contact met ons opnemen voor het inspecteren van uw huidige dak door een specialist en voor een goed advies. Rieten dak verzekeren? Ook dat kan!